הגברת התגובה החיסונית לקוביד 19 על ידי שילוב תרכיבים
עודכן ב:03/04/2022
במערכה נגד נגיף קוביד 19, הכלי החשוב ביותר הוא החיסון, אך ההגנה דועכת תוך מספר חודשים ובעיה נוספת היא הופעת ואריאנטים חדשים.
אי לכך, המדענים מנסים לפתח איסטרטגיה משולבת למתן חיסוני דחף. קאקו וחב' בדקו את החיסוניות המושרית על ידי תרכיב אסטרה-זניקה ChAdOx1 כזריקה ראשונה ושניה, או כאשר המנה השניה היא של תרכיב רנ"א שליח. תרכיב הוקטור הנגיפי מבטא את חלבון הספייק של נגיף הבר, בעוד שתרכיב רנא שליח מבטא חלבון ספייק מיוצב לפני שלב האיחוי.
החוקרים מצאו כי חיסון דחף באמצעות תרכיב רנא שליח ממקד את התגובה החיסונית נגד אפיטופים בצורתם המרחבית שלפני האיחוי עם הקולטן, דבר שהביא לפעילות ניטרול מוגברת ואף הגביר את טווח התגובה נגד הואריאנטים החשובים.
איין וחב' נטו לכיוון של חיפוש נוגדנים יחודיים שיפעלו היטב נגד ואריאנט האומיקרון. המחברים מספקים נתונים מבניים המראים איך חלבון הספייק של אומיקרון נקשר בחוזק יתר אל הקולטן 2 ACE , בעוד שקשירה לנוגדנים המשמשים לטיפול במחלה מעוכבת. החוקרים מצאו כי נוגדן מסוים הנקרא 2002JMB, הנמצא עתה בניסוי במופע 1, מנטרל ביעילות את האומיקרון, ואף ואריאנטים נוספים, אלפא, ביתא, גאמא אך לא את דלתא. המאמר כולל שרטוטי מבנה של הקולטן והנוגדן המסבירים את פעילותו היעילה בעיכוב קשירת הנגיף לתאים.
מקור
מקור: ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.