כניסה הרשמה צור קשר

אנזימים מצמחים טורפים לטיפול בכרסת

 

עודכן ב:21/03/2017

 

מחלת הכרסת נגרמת עקב עיכול חלקי של גלוטן שתוצריו גורמים דלקת רירית המעי. הלוקים במחלה חסרים אנזים החותך שרשרות פפטידים ליד החומצה האמינית פרולין, וגלוטן בנוי מ-15% פרולין. לפני עשר שנים בודדו קוניג וחבריו מהולנד אנזים מהפטריה אספרגילוס ניגר המסוגל לחתוך גלוטן, אך עקב חוסר סגוליות היעילות בטיפול בלוקים בכרסת היתה נמוכה. בשנים האחרונות דוד שריימר מאוניברסיטת קלגרי חקר את האנזימים המופרשים בתוך גביעי מצחים טורפים מסוג נפנטס וונטראטה (ר' תמונה). אנזימים אלה פועלים בסביבה חומצית ביותר ומסוגלים לחתוך גלוטן ביעילות גבוהה בעיקר בסמוך לחומצות הפרולין. מספיק ליטול גלולה של 5 מ"ג כדי לעזור בעיכול של 50 גרם גלוטן. החוקרים ביצעו הינדוס אחורה ויצרו מספר אנזימים המשתתפים בעיכול הגלוטן, שניים הם מסוג של פרוטאזה של חומצה אספרטית נפנתזין I ו- II, והשלישי העיקרי – פרוליל פרוטאזה הנקרא נפרוזין. שריימר הקים חברה לייצור האנזימים הנ"ל בדרך סינטטית בטכניקה של הנדסה גנטית. שרימר וחב' ממשיכים לחקור צמחים טורפים, 150 זנים נוספים של נפנטס, במטרה לזהות חומרים בעלי פעילות ביולוגית כולל אנטיביוטית.

The Scientist 2017; Feb 1: 20

 

מקור:ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.

 

שלח להדפסה

חדשות

לכל החדשות