חיידקים עלולים לפתח עמידות לכהל
עודכן ב:07/08/2018
כהלים שונים ונגזרותיהם משמשים כחומרי חיטוי יעילים בכל ענפי הרפואה והמחקר המיקרוביולוגי. כהלים שונים דוגמת כהל אתילי ואיזופורפילי בריכוז 70% מצויים בתמיסות לחיטוי ידיים בבתי החולים, ומשתמשים בהם במחקר ובתעשיה הביוטכנולוגית לחיטוי משטחים ותמיסות.
אתר המטרה העיקרי של כהלים הוא קרומים ביולוגיים (ממברנות). הקרומים בנויים ממרכיבים שומניים וחלבוניים. לכהלים פעילות של המסה על המרכיב השומני, וכן פעילות של דנטורציה (שינוי מבנה מרחבי) על המרכיב החלבוני. הם פועלים גם על חלבונים נוספים כגון אנזימים ובכך פוגעים בחילוף החומרים בתאים. הפגיעה בקרומי התאים, מובילה לליזיס (המסת התא) ופריצת מרכיביו החוצה. חשוב להזכיר, שכהלים דורשים סביבה מימית לפעולתם, ובריכוז גבוה (מעל 90%), הם אינם מחטאים, אלא מייבשים תאים ומביאים לשימורם. עקב כשלים במערכות בקרת הזיהומים שהתרחשו בבתי חולים ברחבי ארה"ב, פידו וחב' (Science Translational Medicine 2018:10:eaar6115) בדקו 139 זנים של חיידקים מסוג Enterococcus faecium (העמידים למספר סוגי אנטיביוטיקה), שבודדו מבתי חולים בין השנים 2015-1997, ומצאו כי תבדידים מהשנים 2010 והלאה היו עמידים יותר לאיזופרופנול בריכוז 70% מאשר תבדידים משנים קודמות.
החוקרים ביצעו ניסויים בדגם של התבססות החיידקים הנ"ל במעי עכבר, ומצאו כי חיטוי משטחים באיזופרופנול לא מנע זיהום המעיים בזנים העמידים יותר, לעומת הזנים הרגישים שהתבססו במעי העכברים. החוקרים בדקו גם את החתימה הגנומית של החיידקים ומצאו כי הזנים העמידים צברו מוטציות בגנים הקשורים עם קליטת פחמימות (כהלים הם פחמימות) וחילוף חומרים. מוטגנזה נקודתית אישרה את תפקיד הגנים הללו בסבילות של החיידקים לאיזופרופנול. החוקרים מציפים בעיה זו שעלולה לפגום בכל מערכות בקרת הזיהומים בעיקר בבתי חולים, וכי יש צורך לבדוק ולהכניס לשימוש חומרי חיטוי נוספים, או שילוב שלמספר חומרים הפועלים באתרים שונים של החיידקים, כדי להתגבר על בעיית העמידות.
מקור:ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.