הישרדות של נגיף שפעת פנדמית באירוסול
עודכן ב:19/08/2018
הדרך העיקרית להדבקה בשפעת היא שאיפת אירוסולים של הנגיף, המרוססים לאוויר על ידי חולה, בשעת התעטשות או שיעול. האירוסולים בנויים מטיפיות זעירות שמאבדות מים עם זמן השהייה באוויר. טיפיות בסדר גודל של 5-1 מק"מ מסוגלות לעבור את מחסומי דרכי הנשימה העליונות, להגיע לנאדיות הריאה ולגרום הדבקה, במידה והן מכילות נגיפים במספר העולה על המנה המדביקה. עם השהייה באוויר, נחשפים הנגיפים (ומיקרואורגניזמים אחרים) לחמצן, שהינו קטלני עבורם, וחיוניותם דועכת עם הזמן. לאחר שנפגעו הם אינם מסוגלים להדביק תאים ולהתרבות, וכמובן לא לגרום מחלה.
פרק הזמן הדרוש לקטילת מיקרואורגניזמים תלוי במספר משתנים, וביניהם סוג המיקרואורגניזם, הטמפרטורה הסביבתית, הלחות היחסית באוויר, המצע בו הורחפו המיקרואורגניזמים ועוד. הישרדות נגיפים באירוסול, כולל נגיפי שפעת נחקרה בעבר, ונמצא כי ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר ההישרדות קטנה יותר. התלות בלחות היחסית באוויר מורכבת יותר, ההישרדות משמעותית בלחויות גבוהות ונמוכות, והדעיכה משמעותית בלחויות בינוניות (75-55%). ערכים שהתקבלו מניסויי יצירת אירוסולים של נגיפי שפעת בחדרים, מצאו זמן דעיכה ממוצע של 10 דקות בלחות יחסית בינונית, המצויה בדרך כלל במבנים סגורים.
עתה קבוצת חוקרים מארה"ב, קורמות' וחב' ( J Infect Dis 2018;218:739) ערכו ניסוי בתנאי מעבדה כדי להעריך את זמן ההישרדות של נגיף השפעת הפנדמי של 2009 (1N1H ), תוך שהם מרחיפים את הנגיפים בנוזל חוץ תאי שהופק מתאי אפיתל של הסימפונות. המטרה היתה לחקות את המצב הטבעי בו נוצרים אירוסולים של אדם חולה מתעטש. החוקרים ביצעו את הניסוי בתוך תוף מסתובב, והקפידו לתקן את הערכים לדעיכה פיסיקלית של האירוסול. הממצאים הצביעו על הישרדות למשך שעה לפחות של הנגיף ללא תלות בלחות היחסית. תוצאה זאת מוסברת בהגנה של הנוזל הטבעי המכיל חלבונים כולל מוצין, על הנגיפים מפני החמצן שבאוויר.
יש לציין שבתנאי הניסוי הטמפרטורה היתה 25 מ"צ ולא היתה השפעה של קרינה. בתנאי סביבה שונים, כלומר טמפרטורה גבוהה יותר וקרינת שמש או על-סגול, תתרחש דעיכה מהירה יותר. החוקרים מדגישים כי לממצאים אלה יש השלכות על שיטות בקרת הזיהומים במוסדות רפואיים, כולל המלצה להגנת דרכי הנשימה בעזרת נישמיות מסוג 95 N כאשר יש סיכון לחשיפה לחולי שפעת, וכמובן גם על בריאות הציבור.
מקור:ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.